Dovlecei umpluti – Reteta de un REAL deliciu… ingrediente de la „Matusa”

In fiecare sambata se pune mereu problema „Ce naiba mai facem de mancare?”. Si pentru ca nu intru din cauza asta in panica, ii raspund mereu sotiei: „Iesim in oras… si vedem ce gasim!”

Zis si facut: pornim la piata mare… Pe aleea principala pe dreapta si pe stanga o „mare” de flori, toate tipurile, culorile si preturile. Nu rezistam tentatiei si cumparam inca un ghiveci cu begonii, petunii sau mai stiu si eu ce alte flori minunate, cu denumiri care mai de care mai interesante si pe care nu le pot tine minte. Oricum, mainile ne devin ocupate si ne intoarcem la masina. Ne uitam, apoi, unul la altul si zicem: „mergem la Matusa?” – „Mergem!” – vine inevitabil raspunsul.  Pentru cei neavizati „matusa” este denumirea „secreta” a magazinului REAL. Va intrebati poate ce legatura are matusa cu Realul? Pai e foarte simplu: toti prietenii nostrii, care locuiesc in SM sau in imprejurimi merg sambata la parinti, sau la matusi, de unde vin incarcati cu provizii pentru toata saptamana. Noi, nu suntem din zona, parintii si matusile noastre sunt la aproape 600 Km. Matusa noastra e hipermarketul REAL… si face o mancare atat de buna! In topul preferintelor „matusa” ne ofera Plachie de crap… excelente si multe altele, pe care nu doresc acum sa le amintesc (ma apuca iara o pofta de vizite… si nu e bine sa mananci dupa ora 19).

Sambata asta, totusi ne-am hotarat sa gatim noi. Asa ca ne-am uitat in dreapta si in stanga prin raionul de legume-fructe si raionul de carne. Am vazut un soi de dovlecel rotund, interesant, cam cat un cartof de mare, sau cam ca o mandarina.

Am cumparat 10 bucati, carne tocata de porc si o legatura de marar verde, proaspat. „Gata!” – am zis, „Facem dovlecei umpluti!”. Restul ingredientelor avem in casa. Am ajuns la domiciliu, am descarcat masina si ne-am apucat de gatit. Sotia ma lasa sa-mi fac damblaua (ador sa gatesc!) si ma mai corecteaza ici-colo cu unele sfaturi.

Iata reteta:

Ingrediente: 10 dovlecei rotunzi (luati de la „matusa”), doua cepe potrivite, o jumatate pahar de orez, 750 grame de carne tocata de porc, o cutie de rosii cubulete in bulion, 1-2 linguri rase cu faina, o legatura de marar verde, sare, piper, Delikat, dupa gust.

Cum faceti? Simplu:

1. Se curata dovleceii de coaja si se taie capacul, in dreptul coditei (cam la 1 cm sub codita). Se scobeste interiorul cu o lingurita, pentru a scoate semintele. In dovlecel ramane o cavitate destul de mare, pentru a fi umpluta. Spalati dovleceii si capacele, pe care le pastrati pentru a astupa dovleceii umpluti.

2. Se curata o ceapa, se taie marunt si se caleste in putin ulei. Cand devine aurie, se pune orezul, pe care l-ati spalat in 2-3 ape. Se caleste orezul 1-2 minute, amestecand  continuu cu o lingura de lemn, pentru a nu se prinde de fundul recipientului. Ceapa si orezul calite se toarna in bolul cu carnea tocata si se amesteca bine impreuna cu sarea, piperul si Delikat-ul.

3. Umpleti dovleceii cu amestecul de mai sus si astupati cu capacelele dovleceilor. Aveti grija sa le puneti cu codita inspre interiorul dovlecelului, ca altfel cade.

4. Intr-un vas destul de mare pentru a incapea toti dovleceii unul langa altul, caliti in ulei, a doua ceapa, taiata marunt. Cand devine aurie, turnati rosiile cubulete din conserva (daca aveti 3-4 rosii proaspete, cojiti-le de pielita, taiati-le marunt si le adaugati peste ceapa caliata). Cand s-au prajit si ele putin(cam 3-4 minute), dati vasul deoparte si presarati faina. Amestecati sa nu se faca cocoloase, dupa care repuneti pe foc, amestecand in continuare. Dupa ce a dat in fiert, dati din nou vasul deoparte si turnati progresiv 5 cani de apa fierbinte, amestecand in continuare. Repuneti sosul pe foc si amestecati in continuare pana incepe sa fiarba. Puneti sare dupa gust si asezati dovleceii unul langa altul. Lichidul trebuie sa fie putin sub nivelul dovleceilor. Astupati cu un capac si lasati-i sa fiarba. Miscati vasul din cand in cand pentru ca dovleceii sa nu se prinda de fundul vasului. Completati cu putina apa calda, daca considerati ca sosul e prea gros si carnea sau orezul nu sunt inca fierte. Cand s-a fiert carnea si orezul din dovlecei, puneti mararul taiat marunt si stingeti focul. Lasati asupat pana ajunge la o temperatura care sa va permita sa ii serviti.

Se aseaza 1-2 dovlecei pe farfurie, se toarna putin sos si o lingura de smantana. Mai puneti deasupra inca putin marar verde  si… POFTA BUNA!

 

6 responses to this post.

  1. mestere, incepi sa prinzi gust de epica gastronomica:-) fain!

    Răspunde

  2. Am un „profesor” bun… dar mai adaug si „ingrediente” de-ale stilului meu 😉

    Răspunde

  3. gata cu dieta… trecem la ..triete🙂
    leapsa cu ” galuste cu prune” …acolo, treaba:)
    hello , tot eu !

    Răspunde

  4. Trieta cu galuste cu prune… hmmm… stiu si eu?
    Prefer inghetata. Cu frisca multa, sos de fructe, fructe proaspete, piscot si ce mai… stomac mare sa ai, ca sa-ti incapa toata „trieta” 😉

    Răspunde

  5. ehhh, o data /an…merg si trei galuste…sa nu uitam , toamna , toamna vulpe roscata:)
    incearca placinta cu mere , calda, acoperita cu inghetata de vanilie:) mmmmm dar arunci cantarul🙂

    Răspunde

  6. Nu ma provoca!!!!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: