Săptămâna aceasta am avut ocazia de a fi invitat la unul din obiectivele economice ale judeţului nostru, care reprezintă un „blazon” al Sătmarului. Aproape toată lumea a auzit despre pălinca de Satu Mare. Renumele ei a depăşit graniţele judeţului şi ori de câte ori spui că eşti sătmărean, auzi fraza: ooooo, la voi se face pălica cea mai bună!
Nu aş putea să mă laud că sunt un cunoscător, dar dacă aşa se spune, înseamnă că aşa este. Acum m-am convins, cu atât mai mult, că am avut ocazia să particip la o degustare a renumitei pălinci de Zetea.
Unul din prietenii şi colaboratorii mei, buna cunoştinţă a familiei Zetea ne-a facilitat, mie şi grupului din Germania pe care l-am însoţit, o vizită la renumita distilărie Zetea. Am urcat cu voie bună în microbuz şi am pornit pe drumul spre Baia Mare. Cam la 28 de Km de Satu Mare se află comuna Iojib, unde există o bifurcţie care te scoate pe drumul spre Medieşul Aurit. La iesirea din comună, pe drumul mai sus amintit observăm din şosea un indicator care ne îndreaptă spre proprietatea familiei Zetea. Părăsim şoseaua şi ne îndreptăm spre clădirea arătată de indicatorul „ZETEA” . Gazda ne aşteaptă deja în curte, cu zâmbetul pe buze. Coborâm din maşină şi facem prezentările. Domnul Zetea ne prezintă istoria locaţiei. Ne spune că ceea ce vedem este construit in jurul unei vechi pălincii, renovate prin strădania familiei. Iniţial, pălincia servea la distilarea ţuicii în zona Iojib şi a împrejurimilor, îndeletnicirea aceasta datând de circa 100 de ani în familia Zetea. Arunc între timp o privire în jurul meu şi observ un gard în construcţie, făcut din butuci din lemn stivuiţi cu pricepere şi precizie. „Este concepţia mea” – spune domnul Zetea. „Butucii sunt prinşi în beton, iar la final, după curăţarea scurgerilor de beton, acesta va fi vopsit în negru, iar lemnul tratat. Se va crea astfel o iluzie optică de întuneric între butuci, ca şi cum ar fi stivuiţi numai”, mi-a spus cu mândrie domnul Zetea. Curtea pavată cu piatră, clădirea placată cu plăci de ceramică, executate manual, dau locului un aer de vechime, deşi clădirile au fost renovate de curând.
Suntem poftiţi în interiorul distilăriei.
De cum intri, observi două cazane de cupru aşezate pe un postament sub care arde neîncetat focul. Peste tot domneşte o curăţenie exemplară. Ni se povesteşte despre fluxul tehnologic, despre ce fel de fructe se folosesc la distilarea ţuicii. In principal se distilează pălincă din prune, dar si din pere, sau fructe de pădure. Localnicii preferă pălinca din prune cărora nu li s-au îndepărtat sâmburii (are o aromă specială, de sâmbure), dar sunt şi clienţi care doresc să aibe pălincă din prune fără sâmburi. Sunt impresionante butoaiele uriaşe cu borhot, dar şi mai şi faptul ca dintr-un recipient zidit (răcitorul) curge prin două ştuţuri vodca, iar prin cel de-al treilea, pălinca, adică ţuica distilată a treia oară. Suntem îmbiaţi să gustăm. Cei curioşi îşi trec degetul prin jetul de pălincă şi apoi repede în gură. Aburii de alcool îţi îmbată simţurile şi se simte chiar şi aroma de sâmbure. Unul din angajaţi ne face o demonstraţie. Umple un pahar de cupru şi îl aruncă pe cazanul încins, care ia foc instantaneu. Focul se stinge în cateva momente, după ce alcoolul s-a evaporat.
Suntem conduşi apoi, spre locul de îmbuteliere. Ni se spune că imbutelierea se face manual, dupa ce sticlele sunt spălate tot cu pălincă, pentru a nu se altera conţinutul sticlelor. Domnul Zetea foloseste sticle personalizate, de o formă specifică, prevăzute cu două tipuri de dopuri prevăzute cu elemente de siguranţă menite să descurajeze pe cei cărora le-ar veni ideea să-i fure patentul.
Masa de imbuteliere
Sticle personalizate
Gazda ne povesteşte cum la începutul afacerii a început cu îmbutelierea în sticle normale, etichetate, dar că în timp, s-a hotărât să treacă la sticle personalizate si comercializare în magazine de specialitate şi mai puţin în restaurante.
„Renumele nu-mi permite să produc în cantităţi industriale, iar calitatea produsului mă obligă să am şi un ambalaj pe măsura” – ne spune interlocutorul nostru.
De-asupra intrării observ ceea ce gazda noastră ne povestea mai înainte: tipurile de sticle de ţuică Zetea, aşa cum au evoluat în timp.
Pe peretele alăturat, observ şi alte modalităţi de ambalare, în sticle de diverse forme şi mărimi, unele mai mult decât ingenioase.
Din grup vine întrebarea dacă e adevărat că pălinca este cu atât mai bună cu cât este mai veche. Acest „mit” a fost urgent spulberat de spusele domnului Zetea, care ne-a explicat că o pălincă de proastă calitate va rămâne de proastă calitate şi după zece ani. Culoarea specifică nu este dată de vechime ci de modul de păstrare după distilare. De obicei lemnul butoiului în care se păstrează, dă culoaarea pălincii.
Din atelierul de îmbuteliere intrăm în expozitie. Aici, gazda noastră ne prezintă o serie de diplome şi certificate de atestare a calităţii. Sunt afişate pe perete o parte din diplomele de excelenţă, premii obţinute în ţară şi în străinătate. „Pălinca de Zetea e cunoscută peste tot în Europa, chiar şi la Bruxelles”, ne spune mândru, domnul Zetea.
Expozitia îmbină cu gust obiecte specifice activităţii de distilare, alături de o multime de statuete executate din ceramică, opera unui artist local. Aceste obiecte sunt folosite ca elemente de decor în cadrul expoziţiilor din ţară şi din străinătate.
Afacerea a fost pusă pe picioare de tatăl domnului Zetea, a carui fotografie troneză la loc de cinste în expoziţie.
„Dar să nu stăm în picioare” – zice gazda noastră perfectă. „Vă invit să degustăm pălinca de Zetea şi să servim masa”.
Urcăm pe scara interioară şi ne aflăm în livingul familiei Zetea. Pe masă se află deja gustările pregătite cu migală de doamna Zetea, o gospodină excelentă, iar în şemineul din colţ, arde focul. Se aude în surdină o muzică aleasă cu bun gust.
Atmosfera e mai mult decât plăcută, totul este aranjat cu atenţie iar gazda este perfectă. Vorbeşte cu fiecare dintre noi şi ne povesteşte atât despre ceea ce a realizat, cât si despre proiectele de viitor. Gustăm pe rând pălinca de prune, apoi pe cea de pere. Observ că pălinca de pere e îmbuteliată într-o sticlă pe care nu am mai văzut-o până acum. Sticla este alba şi mată, parcă acoperită cu brumă, singurul loc transparent fiind o fereastră, o lupă de fapt, prin care daca priveşti se vede în faţă sigla firmei, iar în lateral, portretul domnului Valer Zetea, tatăl gazdei noastre.
Privesc spre focul care arde în şemineu. Văd o întregă viaţă dedicată muncii şi pasiunii pentru lucrul făcut bine. Lăngă foc, un fotoliu de piele. Domnul Zetea imi şopteşte: „Acesta este fotoliul în care vreau să îmbătrânesc”…
Apreciază:
Apreciază Încarc...
Similare
Posted by Adrian SM on octombrie 10, 2009 at 9:42 am
Foarte frumos.Vad ca mai sunt romani care mai cred ca se poate face ceva in tara asta. Daca s-ar restaura si castelul din Mediesul Aurit localitatea chiar ar deveni o atractie turistica.
Posted by maminineta on octombrie 11, 2009 at 7:40 pm
Foarte frumos,Al 2 lea esti un fericit.In Oltenia nu se bea palinca,dar acum ne-ai facut curiosi.O s-a cautam palinca Zetea.
Posted by dvictor on octombrie 13, 2009 at 12:09 pm
m-ai lasat fara vorbe
Posted by al2lea on octombrie 13, 2009 at 3:44 pm
De ce? Te rog, dezvolta putin….
Posted by Cristian on octombrie 22, 2009 at 11:06 pm
Da ,daca vreau sa cumpar unde gasesc in oras ?
Posted by al2lea on octombrie 23, 2009 at 7:46 am
Pai cauta, dom’le pe la magazinele scumpe, de specialitate. Sau mergi direct la sursa!
Daca intri pe link-ul lor, poate afli mai multe detalii. Sau scrii un e-mail…
Posted by pop sandra on iunie 9, 2014 at 3:09 pm
Aceasta palinca o gasiti si la magazinul din Baia Mare de pe strada Progresului nr 54 ;Bunatati din Ardeal; se numeste magazinul 😛
Posted by coiotu on noiembrie 21, 2009 at 8:21 am
Dragilor cele citite mai sus m-au emotionat.O istorie,o viatza,o daruire,ceva foarte frumos.Bravo!!!
Posted by black angel on ianuarie 31, 2010 at 3:23 pm
Foarte frumos…locuri ca ala nu prea se mai vad…..O fo’ buna horinca?????
Posted by al2lea on ianuarie 31, 2010 at 8:36 pm
A fost nu bună, foarte bună… şi ambianţa şi mai şi!
Posted by gya on februarie 28, 2010 at 8:10 pm
De fapt este Tuica Zetea,Am avut ocazia sa il cunosc pe Dl si Dna Zetea, niste oameni extraordinari, speciali. Tuicva lor este atat de buna deoarece ” in creeare ei punem suflet, pasiune” Stimate Domn Zetea nu pot spune decat ca astept cu nerabdare aparitia produselor pt Doamne
Posted by al2lea on februarie 28, 2010 at 9:21 pm
@gya,
De fapt nu prea stii. Aici, in Ardeal, se numeste palinca. Tuica, e ceva mai slaba, asa cum se face in sudul tarii.
Posted by Dani on februarie 23, 2012 at 7:50 pm
„De fapt nu prea stii” … Imi place siguranta de sine, foarte frumos. Ce nu inteleg este de ce insistati sa-i spuneti „palinca”, daca:
1. Pe sticle scrie „tuica” (vezi una din poze)
2. Chiar si dumneavoastra, in randurile de mai sus, scrieti, citez: „De-asupra intrării observ ceea ce gazda noastră ne povestea mai înainte: tipurile de sticle de ţuică Zetea, aşa cum au evoluat în timp.” sau „Ni se povesteşte despre fluxul tehnologic, despre ce fel de fructe se folosesc la distilarea ţuicii.”
SI daca cineva locuieste in Ardeal si bea tuica, asta nu inseamna ca se cheama ca bea palinca. Pe acelasi principiu, cineva care locuieste in Statele Unite, daca bea palinca asta nu se cheama ca bea brandy.
Doar un gand.
Dani
Posted by al2lea on februarie 27, 2012 at 11:11 am
@Dani,
Trebuie sa stii ca in Ardeal nu exista notiunea de „tuica” asa cum se percepe in Sud. Aici, in Ardeal se zice tuica la bautura distilata de doua ori, adica, dupa cum se mai spune „palinca”. Ceea ce se face in sud, tuica, nu e perceputa ca palinca, ci ca vodka. taranii asa spun ca dupa prima distilare, se obtine vodka.
Deci e chestie de interpretare. Oricum, aici in Satu Mare si Maramures este patria palincii (tuica distailata de doua ori).
Posted by Otto Pop on martie 5, 2010 at 9:48 pm
Bravo domnului Zetea, tot respectul 🙂
I-am facut asigurarea la masina :))
Cat despre Mediesul Aurit, nici in Ardud n-ar strica restaurearea cetatii.
Posted by Weingut Brutler & Lieb – Enologia ca stil de viaţă « al2lea on mai 29, 2010 at 7:30 pm
[…] Dacă în octombrie anul trecut am avut fericita ocazie să cunosc familia Zetea, acei „vrăjitori” de renume, care au dus faima pălincii sătmărene dincolo de graniţele […]
Posted by Florin Gall on iulie 14, 2010 at 4:18 pm
Felicitari foarte frumos, cand am timp sper sa dau o fuga din Bucuresti, va felicit spor la treaba
Posted by elade constantin ( germania ) on septembrie 25, 2010 at 7:32 pm
Felicitäri familiei Zetea ! A-ti fäcut o minune in procesul de distilare alimentar ! Unde as putea sä cumpär acest produs in Germania ? Multumesc frumos.
Posted by al2lea on septembrie 27, 2010 at 10:24 am
Elade,
intră pe
http://www.zetea.ro/index.php?page=produse
si poţi comanda online. Sau ia legătura telefonic cu firma.
Merită.
Posted by mihai on mai 1, 2012 at 7:02 am
Foarte,foarte frumos!!!Bravo familiei Zetea pentru frumoasa initiativa!!!de asa oameni are nevoie Romania:priceputi si harnici,oameni care SFINTESC locul!!!Foarte frumos si scurtul reportaj despre familia Zetea!!!Mihai
Posted by al2lea on mai 2, 2012 at 2:46 pm
Multumesc pentru aprecieri. Te astept si alta data. Desi sunt cam lenes la scris in ultimul timp.
Esti chiar Mihai Morar la care ma gandesc eu? Acel „rau dar bun de la Radio ZU si antena2?”
Posted by curs bnr actual, on martie 17, 2014 at 1:56 am
Dupa ce am citit despre Pălinca de ZETEA sau arta distilării , nu am putut sa nu le recomand si prietenilor mei.
Posted by Topala on decembrie 9, 2017 at 6:02 pm
Se stie ca un urma procesului de distilare sunt 2 tipuri de alcool:metilic si etilic,metilicul fierbe la 64,5. Intrebarea mea este cat alcool metilic contine palinca Zetea.?
Majoritatea producatorilor particulari sunt inconstienti si nu arunca metilicul si-l amesteca cu restul ca sa-i de-a tarie,multi nici nu au auzit de metilic.
Posted by al2lea on ianuarie 30, 2022 at 5:41 pm
pai nu i-am facut analiza chimica. Atata stiu, ca mi-a placut si nu am avut nimic