Ceafa de porc/fleica la cuptor

Astăzi am gătit ceva atât de bun, că mă grăbesc să va dau reţeta. Este weekend şi pentru că nu vă pot invita pe toţi la masă, vă invit să citiţi şi să faceţi reţea care urmează.

Uitaţi-vă prin congelator şi vedeţi dacă nu cumva mai aveţi din ceafa aia de porc care aţi pus-o acolo, pentru situaţii neprevăzute. Dacă nu, n-aveţi decât să vă deplasaţi la măcelarie şi să cumpăraţi câteva bucăţi frumoase de ceafă, sau fleică. În funcţie de câte persoane sunteţi, socotiţi cam una-doua bucăţi pentru fiecare. Dacă e congelată, dezgheţaţi carnea, spălaţi-o puţin şi în timp ce o lăsţi la scurs, curăţati un morcov mare, vreo 3 cepe şi vreo 4-5 cartofi marişori. O să ziceţi că ce face ăsta? Ciorbă de ceafă? Nicidecum. Fiţi atenţi:

luaţi o tavă mare de friptură şi aşezaţi bucăţile de ceafă, pe mijlocul tăvii, una după alta, suprapuse de la jumătate. Dacă aveţi fleică, rulaţi-o ca în fotografia de mai jos:

dsc03502

Aşezaţi apoi între bucăţile de carne felii subţiri de morcov, tăiate pe lungime. Adică după fiecare bucată de carne, o felie de morcov. Cepele, care nu trebuie să fie prea mari le tăiaţi în patru şi le aşezaţi de o parte şi de alta a feliilor de morcov, deci tot printre bucăţile de carne.

dsc03503

Săraţi puţin carnea. Nu prea mult, că mai urmează… Cartofii îi tăiaţi pătrăţele şi îi asezaţi de jur împrejurul tăvii (cum aşa, normal că la interior, adică în tavă… ce-ai crezut?). Acum începi să presari peste cartofi şi carne  Vegeta sau Delikat şi piper. Pui 1-2 foi de dafin, pe care le zdrobeşti în mâna şi stropeşti totul cu puţin ulei  de floarea soarelui sau de măsline.

dsc03505

Apoi pui apă atât cât să fie cartofii şi carnea „îmbăiaţi”- ai grijă să nu-i îneci, adică să nu-i acoperi cu apă, că nu facem ciorbă, doar am zis… Ai încins cuptorul? Bine. Atunci bagă tava la cuptor.

…între timp, vezi ce mai scriu prietenii pe blog. Dar bagă de seamă să nu uiţi de tava din cuptor că pe urmă dai vina pe mine şi eu nu recunosc nimic.

Aşa, cam după 20 de minute du-te să vezi ce mai e prin bucătărie, dacă au început să se rumenească bunătăţile din tavă. Dacă da, toacă mărunt vreo 4-5 caţei de usturoi şi presară-i  în tavă, să dea gust. Vaaai, uitam esenţialul. Mai curăţă nişte usturoi şi aşteaptă să-ţi spun reţeta de mujdei a la „al2lea”. 

Când friptura e aproape gata, te duci la frigider şi scoţi caşcavalul. Tai câte o felie subţire, pentru fiecare bucată de carne şi o aşezi deasupra. Apoi, desfaci o cutie de ciuperci şi presari în tavă. Dai din nou la cuptor şi între timp faci mujdeiul.

dsc03506

Pisezi usturoiul într-un bol, adaugi o lingură de ulei şi o jumătate de linguriţă de sare şi amesteci până se obţine o pastă. Apoi toci mărunt câteva fire de mărar verde ( o jumătate de legătură) şi le arunci în bol. Pui şi 3-4 linguri de smântână şi amesteci ingredientele. Gustă acum. Ei…? Aşa-i că e delicios?

Ia uită-te acum în cuptor… cum arată?

dsc03507

Ţi-am zis eu că e deosebit! Pune fuga masa, pune şi paharele de pălincă. Că parcă e cam frig afară. Hai noroc! Mmmmmm, mai bem unul, că e tot frig afară… ;-). Aşa. Acum puneţi friptura şi legumele în farfurie şi câteva linguriţe de sos de usturoi.

Poftă bună!

Şi nu uitaţi de vinul ăla roşu din cămară…

Aoleu! Am uitat sa fac o poza! Vai, vai, vai… si tava e goala… lasa ca fac data viitoare…

UPDATE1/22 februarie 2009: Asa cum am promis, am facut si fotografii. Mai ales pentru concursul propus de Horia…

UPDATE2/Mulţumesc Monei pentru observaţii… :-)) Am completat textul cu detalii: în fotografii e fleică de porc şi nu ceafă. Nu vă apucţi să rulaţi ceafa, nu o să reuşiţi…

🙂 🙂 🙂

40 responses to this post.

  1. iti multumesc mult draga pretene,
    sincer nu am citit chiar tot..
    mi-a ajuns sa citesc ceafa de porc sa imi dau seama ca nu ii de mine 🙂
    alo!? cand faci ceva mancare pt vegetarieni.
    apropo…oare o fi fost orfan sau parinte? 😀

    Răspunde

  2. porcu 😛

    Răspunde

  3. geaba, porcu daca nu-i de casa, crescut cu picioici si castraval, urzici si fara concentrate…nu iese ceafa buna
    ascultati voi la baiatu
    si in plus porc de casa cre ca manca si Radu 😛

    Răspunde

  4. @Trexel,
    vaaaaiii, cum te roade invidia! 🙂
    Ti-e teama deja de concursul din vara! Acum ai facut ca si vulpea cu strugurii…
    Unde ai vazut tu porc sa mananca cascaval? Sau castraval? Ce mai e si aia? Ca la noi porcul se tine cu porumb si cartofi si nu cu concentrate.

    @Radu,
    acum am auzit de o reteta buna; doua boabe de fasole pestrite, o maslina, doua bucatele de morcov, un cartof taiat in patru, fiecare fierte separat intr-un litru de apa, fara sare, ca dauneaza… Le pui pe o farfurie mare, adaugi frunze de patrunjel si o lingurita de boia de ardei iute rosu…
    Se serveste cu un pahar de zeama de urzici, fierte.
    🙂 🙂 🙂

    Răspunde

  5. castravalu e o planta cu frunze mari ce creste in padure, mai bine zis prin râpele luxuriante din apropierea padurilor, la munte frate, la munte, super hranitoare si care place lu porcu

    Răspunde

  6. am notat, incerc saptamina viitoare. multzam ca mi-ai adus aminte ca n-am mai calact demult prin bucatarie.
    apropo de concursuri: punem de-un concurs de potoale facute de barbatzi si le punem pe gagici sa jurizeze dupa aspectul pozelor? de cistigat, cistigam toti, ca noi halim pina la urma…

    Răspunde

  7. Buna ideea. Maine fac din nou friptura la cuptor si am s-o fotografiez. Acum am luat fleica rulata, in loc de ceafa. DE LA PORC DE CRESCATORIE, Trexel… asa sa stii! 🙂

    Răspunde

  8. Horia, punem de concurs da ne ia adi hadean locu intai din start…tre sa-l excludem cumva
    io fac parazol la gratar :)) ia sa vad daca stiti ce-i ala

    Răspunde

  9. io zic pas. ce-i ala?
    sa vedem pe cine punem in juriu.
    in ce ma priveste, ma bate gindul de ceva cu sosuri aromate… da’ inca nu stiu ce anume.

    Răspunde

  10. Dragii mei, am pus si pozele. M-am straduit sa gatesc nu numai bine ci si estetic, ca pentru concurs. Horia, tu ca editor, ar trebui sa faci un regulament al concursului, sa stim si noi ce si cum…
    @Horia,
    Parazolul nu e nicidecum un castraval. Este un produs de gratar, deosebit de gustos si se mananca cu afafagladis cu sos si vadivunturi cu flonf, acele minunate vazgoage pentru maricordele.
    Acum sa va vad cum il gatisti pe-asta. Poate stie Trexel… 🙂

    Răspunde

  11. Mna, mna, mna! mi-ai facut o pofta…! Stii ceva prietene? Refa reteta, invita-ne pe mine si pe prietenul nostru comun, Trexel: el aduce visinata aia cu care se tot lauda iar eu, un zaibarel, puterea ursului. De nu ti-o place ce-o iesi, sa nu-mi mai zici mie nea Costache! O seara minunata!

    Răspunde

  12. :))))))))
    maricordele stiu ca am, vadivunturi am in beci da li s-a cam ofilit flonfu

    bueei, habar n’aveț
    parazolu e cea mai buna si mai mare ciuperca autohtonă, crește numai în păduri de pin, sau unde sunt si pini, poate ajunge la 30cm diametru, io chiar am gasit si mai mare, creste pe un picior gros si lung, e alba cu silzișori maronii dispuși in cercuri deasupra. parazol e denumirea ei autohtona de Brașov, prin alte parti ii zice altfel, burete serpesc, de ex am auzit de „pula calului” pentru ca inainte sa se deschida arata cam asa nu radeti, e bestiala, cea mai gustoasa si mai usor de preparat, io in fiecare toamna adunam cu sacii in padurile din spatele gradinii, pe Magura Codlei.

    Răspunde

  13. Lepiota rhacodes

    Răspunde

  14. Posted by turnofftheglory on februarie 23, 2009 at 8:52 am

    Gustos.Gata accept provocarea.Unde esti cefutzo, hai la tata.

    Răspunde

  15. @Trexel/al3lea,
    Observ ca atunci cand te exprimi academic, esti Trexel, cand nu… si umbli pe coclauri dupa „pula calului” esti al3lea… Multe am vazut si am auzit in viata, dar o astfel de ciuperca n-am vazut. Se pare ca Brasovul e plin de… surprize 🙂
    @Nea Costache,
    ar fi posibil daca Trexel mai are afinata..

    Răspunde

  16. Posted by Cristian on martie 7, 2009 at 10:33 am

    Azi fac si eu 🙂
    Nu inteleg insa,ai rulat ceafa ? ai pus ceva inauntru?

    Răspunde

  17. @Cristian,
    nu, nu e ceafa e fleica rulata. Se poate cu orice.
    Cum ti-a iesit?

    Răspunde

  18. Posted by Cristian on martie 9, 2009 at 12:14 am

    Nu am mai apucat sa fac 😦
    Dar arata ispititor de bine si sapt. asta nu ratez ocazia…hmmmm:)

    Răspunde

  19. Posted by pawline on august 14, 2009 at 3:00 pm

    Este de-a dreptu’delicioasa.Astazi am sa fac din nou.Logodnicului meu ii place la nebunie.Iti multumesc pt.reteta.Sper sa mai postezi cat mai multe retete delicioase in continuare.
    O zi cat mai frumoasa!

    Răspunde

    • Pawline,
      este si mai delicioasa daca o faceti in doi… reteta, vreau sa spun. Contributia fiecaruia ii sporeste deliciul…
      O zi buna tie si logodnicului tau.

      Răspunde

  20. Posted by stef on octombrie 3, 2009 at 8:24 am

    dupa cum arata e super tare reteta. abia astept sa o punem in aplecare. multumim

    Răspunde

  21. Prima Dona văz că nu jurizează
    o fi de bine? 😆
    cine spală vasele după găteala bărbaţilor?
    cine duce gunoiul? şi multe alte întrebări retorice
    oricum, poftă!!!

    Răspunde

  22. Posted by maci on martie 13, 2010 at 7:25 pm

    super buna o recomand gurmanzilor

    Răspunde

  23. Posted by mona on martie 21, 2010 at 11:28 am

    iubitul meu este un carnivor,cu reteta de la tine am dat lovituara,a fost imprsionat pana la refuz,ffffffffffff buna reteta ta ….iti multumesc

    Răspunde

  24. Posted by Crisuletz on septembrie 5, 2010 at 7:22 pm

    Simplu si delicios! Am reusit sa imi impresionez soacra cu reteta asta! Si nu am dat foc la casa… Deci, pentru mine e o reteta perfecta… A fost de mare ajutor la timpul potrivit 🙂

    Răspunde

  25. Posted by mona on octombrie 29, 2010 at 6:28 pm

    mie imi vine sa te omor!! nu pentru limbajul licentios din comentarii (de acu’ un veac dar ce sa fac, acum mi-a trebuit inspiratie pentru ceafa!!) ci pentru cat m-am chinuit sa rulez ceafa 😛 😛 😛 si in pozele tale era fleica…gata rulata… :(( … si ma si inspecta copilu daca mi-a iesit exact, „dar exact, mama” ca in poze 😛 😛 😛

    Răspunde

    • @Mona,
      asta este „literatură gastronomică”, cum s-ar zice… sau cel puţin, ceva asemănător. 🙂
      Da, ai spirit de observaţie. În fotografii este fleică, pe care am rulat-o personal. Ceafa e bine să fie mai groasă, şi o pui suprapusă până la jumătate, ca să mă exprim aşa – aşa ca un rând de cărţi căzute într-o parte, în raftul de bibliotecă.
      Copilul avea dreptate – vai de părinţii care nu-şi ascultă copiii…
      🙂 🙂 🙂

      Răspunde

      • Posted by mona on noiembrie 3, 2010 at 8:49 pm

        am mare spirit de observatie si un talent de gospodina …pfai de mine, si eu ma minunez 😦
        dar aici chiar mi-a iesit: am rulat-o de nu-ti vine a crede (cutia de scobitori a disparut in neant :))

  26. Posted by Angiecris on octombrie 30, 2010 at 4:33 pm

    Buna,

    Multumim mult pentru reteta!
    A iesit delicios!
    Tocmai am terminat de savurat si am venit repede repede sa iti las un mesaj.Si ce repede se prepara, fara batai de cap.Este prima data cand am gatit singura, fara ai mei prin preajma si totul a iesit super!

    Răspunde

  27. @Angiecris,

    mă bucur că ţi-am fost de ajutor. Vezi că mai am şi alte reţete.

    Răspunde

  28. o reteta minunata

    Răspunde

  29. Posted by valentina on decembrie 2, 2010 at 2:56 pm

    super!!!! imi place stilul tau de a scrie 😀

    Răspunde

  30. Posted by aneta on septembrie 4, 2011 at 10:33 am

    Am procedat ca tine mai putin ciuperci si cascaval dar inainte de a o termina am stropit-o cu 3 linguri de bulian si am mai lasat-o 15 minute E delicioasa

    Răspunde

  31. Posted by septembrie on octombrie 6, 2012 at 5:28 pm

    E foarte delicioasa!!!!hmmm…. te lingi pe botic!!!!

    Răspunde

  32. Posted by vasile on ianuarie 19, 2013 at 3:36 pm

    foarte buna acum fac a doua oara sper sa iasa ca si prima data

    Răspunde

Lasă un răspuns către al3lea Anulează răspunsul