Friptura de miel… asa cum o face el, al2lea…

Va place mielul?

Mie da. Desi parerile sunt impartite (unii il adora, altii il detesta, altii nu au incercat niciodata) din experienta va spun ca cine a mancat o data friptura de  miel la cuptor, pregatita de mine, a mai cerut si a doua oara. Asa-i ca ma stiu lauda? 

Eu zic, totusi, ca nu este o lauda, asa ca va impartasesc „secretele” unei fripturi delicioase de miel, asa cum imi place mie sa o pregatesc. Simplu, fara multe mirodeni si alte „briz-briz-uri”…

Spre deosebire de anii anteriori, anul acesta am cumparat mielul de la Hipermarket. Din comoditate si lipsa de timp, am renuntat la coada din piata de animale. Asa ca am cumparat doua jumatati de miel pe care le-am impartit, gospodareste, in felul urmator: pulpele pentru friptura, grebanul, gatul si capul pentru ciorba, iar coastele, fie pentru umplut, fie pentru a fi pregatite cu spanac.

In „episodul” acesta, discutam numai despre friptura. Deci se cauta o tava destul de mare pentru ca pulpele sa incapa intregi. In functie de cate persoane aveti la masa, puteti pregati doua sau toate cele patru pulpe.

Sarati si piperati pe ambele fete si asezati pulpele in tava. Curatati 1-2 capatani de usturoi, taiati cateii in jumatati sau sferturi, daca sunt prea mari si cu varful cutitului faceti locasuri pentru a introduce usturoiul. Cat de multe puteti. Din loc in loc impanati si cu bucatele de slanina afumata. Presarati apoi pulpele cu Delikat, ungeti cu putina untura sau ulei si aruncati in tava 1-2 foi de dafin. Imbracati pulpele in felii subtiri de slanina afumata (crestate) sau in bucati de costita de porc, asa cum le gasiti la macelerie (acelea care au un rand de carne – un rand de slanina- s.a.m.d., dar fara os). Fixati-le de pulpe cu scobitori. Altfel aluneca in tava! Arunacti deasupra cateva boabe de piper. Nu lasati pulpele singure, sa se plictiseasca in cuptor si inainte de a turna apa, asezati in tava un morcov taiat in patru si cateva bucatele de usturoi verde, cu foi cu tot. Puneti apa, aproape sa astupati pulpele si dati la cuptor. Periodic scoateti tava si stropiti pulpele cu zeama din tava. Cand e aproape gata (slanina sau costita devin aurii, ca si pulpele, de altfel), stropiti friptura cu o jumatate de pahar de vin. Dati din nou 5-10 min la cuptor. Daca aveti un gratar potrivit pentru tava, puneti gratarul pe tava si asezati friptura deasupra (se va rumeni si dedesubt). Scoateti apoi tava, udati cu sos din tava si din nou 5 minute la cuptor.

Serviti cu pure de cartofi si salata verde, pregatita cu ceapa, ridichi si stropita cu ulei de masline, sare si lamaie sau otet.

Se poate servi si rece, taiata bucati si pusa pe platou, alaturi de branzeturi, cascaval, masline, carnat afumat, oua fierte, cas de oua (asta va spun alta data cum se face).

Nu uitati de paharul de vin alb. Merge teribil cu mielul! Nu aveti? Ei, e bun si vin rosu… vin sa fie!

POFTA BUNA!

6 responses to this post.

  1. bre,
    la miel merge teribil un vin rosu greu, dar si o tamioasa parfumata si seaca.

    mai adu o portie:-)

    Răspunde

  2. m-am razgindit.
    adu pulapa cu totul
    aia din spate te rog:-)

    Răspunde

  3. pulpa, evident:))))

    Răspunde

  4. Pai mai am doua in frigider. Le pregatesc si pe alea! 🙂

    Răspunde

  5. pai cind vin p’acolo te aunt. deaocamdata sapatamina care vine plec la suceava

    Răspunde

  6. Pai, drum bun, nene Iancule! Sa ne povestesti ce-ai facut si mai ales, ce-ai mancat bun pe-acolo!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: